Päivä 5 lauantai 14.3.
Puolipäiväretki Levada Gaula 6 km ja iltapäivätee sekä
madeiralainen iltajuhla
Lauantain päivän
ohjelmaan kuului ensimmäinen levadakävely sekä iltapäivätee paikallisessa
kodissa. Levadat ovat saarella toimiva kastelukanavajärjestelmä. Kastelukanavia
on yhteensä saarella 2 150 kilometriä, ja niitä on yli 200 kappaletta.
Ilma kävelylle sattui olemaan hieman sateinen, mutta se ei
menoa haitannut. Madeirasta sanotaan, että siellä kokee kaikki vuoden ajat
yhden vuorokauden sisällä, ja se todellakin pitää paikkaansa. Levadakävelyille
kannattaa varata hyvät kengät, sadetakki/sateenkestävä takki, muuten sään
mukainen varustus sekä vettä.
Levadakävely oli upea! Nautimme Madeiran upeasta, vehreästä
luonnosta ja luonnon rauhasta. Levadalla pääsi ihanasti tuulettamaan ajatuksia,
nauttimaan happirikkaasta ilmasta, hiljaisuudesta ja upeista maisemista kävelyn
lomassa.
Opastukseen kuului myös iltapäivätee hurmaavassa
paikallisessa kodissa. Perheen poika Rodriguez oli johtamassa ryhmäämme kohti
hänen kotitaloaan. Keskustelimme matkan varrella mm. luonnosta, ihmettelimme
kasvien suojavirityksiä vuohilta ja koronasta.
Paikallisessa kodissa meitä odotti herkulliset tarjoilut;
maalaisleipää, tomaattia ja oman tilan juustoa, kahta erilaista, suussa sulavaa
kakkua sekä mintusta ja muista yrteistä haudutettua vihreää teetä sekä kahvia.
Puolipäiväretken jälkeen palasimme takaisin hotellille. Itse
lähdin harjoittelemaan omaa levadaopastustani, joka oli maanantaina. Tämä oli
siis ensimmäinen kerta, kun kävin paikan päällä testaamassa omaa
opastusreittiäni, ja jokainen tilaisuus sen harjoitteluun oli tässä kohtaa
enemmän kuin järkevää opintomatkan keskeytyksen vuoksi.
Reippailun ja virkistävän uinnin jälkeen olikin aika
aloittaa iltaan valmistuminen. Illalla pääsimme osallistumaan perinteiseen
madeiralaiseen iltajuhlaan. Bussi tuli hakemaan meitä hotellilta 19.30 aikoihin
illalla, ja lähdimme kohti A Seta-ravintolaa. Oppaamme Leena, joka on meille
tuttu jo edelliseltä päivältä, piti meille bussiopastusta samalla, kun ajoimme
kohti ravintolaa. Hän kertoi meille mm. madeiralaisesta kansantanssin
historiasta, fadomusiikista ja siihen liittyvistä käytöstavoista sekä illallisen
menun. Tässä kohtaa hän myös tiedusteli erikoisruokavaliot.
Madeiralainen ilta oli ehdottomasti kokemisen arvoinen
elämys. Tarjolla oli kolmen ruokalajin menu alkukeitolla, pääruuaksi
espetada-lihavartaita lisukkeineen sekä hedelmärahkaa ruokajuomineen ja
kahveineen. Kansantanssi ja laulu takasi viihtyvyyden, sekä fadolaulaja Eugenia
Maria sai tulkinnallaan aikaan kylmät väreet ja liikutuksen kyyneleet
silmäkulmiin.
-Jenna
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti