tiistai 5. tammikuuta 2021

Lauantai 14.3. Puolipäiväretki Levada Gaula 6 km ja iltapäivätee sekä madeiralainen iltajuhla - Jenna ja Nea

 

Päivä 5        lauantai 14.3.

Puolipäiväretki Levada Gaula 6 km ja iltapäivätee sekä madeiralainen iltajuhla

Lauantain päivän ohjelmaan kuului ensimmäinen levadakävely sekä iltapäivätee paikallisessa kodissa. Levadat ovat saarella toimiva kastelukanavajärjestelmä. Kastelukanavia on yhteensä saarella 2 150 kilometriä, ja niitä on yli 200 kappaletta.

Ilma kävelylle sattui olemaan hieman sateinen, mutta se ei menoa haitannut. Madeirasta sanotaan, että siellä kokee kaikki vuoden ajat yhden vuorokauden sisällä, ja se todellakin pitää paikkaansa. Levadakävelyille kannattaa varata hyvät kengät, sadetakki/sateenkestävä takki, muuten sään mukainen varustus sekä vettä.

Levadakävely oli upea! Nautimme Madeiran upeasta, vehreästä luonnosta ja luonnon rauhasta. Levadalla pääsi ihanasti tuulettamaan ajatuksia, nauttimaan happirikkaasta ilmasta, hiljaisuudesta ja upeista maisemista kävelyn lomassa.

Opastukseen kuului myös iltapäivätee hurmaavassa paikallisessa kodissa. Perheen poika Rodriguez oli johtamassa ryhmäämme kohti hänen kotitaloaan. Keskustelimme matkan varrella mm. luonnosta, ihmettelimme kasvien suojavirityksiä vuohilta ja koronasta.

Paikallisessa kodissa meitä odotti herkulliset tarjoilut; maalaisleipää, tomaattia ja oman tilan juustoa, kahta erilaista, suussa sulavaa kakkua sekä mintusta ja muista yrteistä haudutettua vihreää teetä sekä kahvia.

Puolipäiväretken jälkeen palasimme takaisin hotellille. Itse lähdin harjoittelemaan omaa levadaopastustani, joka oli maanantaina. Tämä oli siis ensimmäinen kerta, kun kävin paikan päällä testaamassa omaa opastusreittiäni, ja jokainen tilaisuus sen harjoitteluun oli tässä kohtaa enemmän kuin järkevää opintomatkan keskeytyksen vuoksi.



Reippailun ja virkistävän uinnin jälkeen olikin aika aloittaa iltaan valmistuminen. Illalla pääsimme osallistumaan perinteiseen madeiralaiseen iltajuhlaan. Bussi tuli hakemaan meitä hotellilta 19.30 aikoihin illalla, ja lähdimme kohti A Seta-ravintolaa. Oppaamme Leena, joka on meille tuttu jo edelliseltä päivältä, piti meille bussiopastusta samalla, kun ajoimme kohti ravintolaa. Hän kertoi meille mm. madeiralaisesta kansantanssin historiasta, fadomusiikista ja siihen liittyvistä käytöstavoista sekä illallisen menun. Tässä kohtaa hän myös tiedusteli erikoisruokavaliot.

Madeiralainen ilta oli ehdottomasti kokemisen arvoinen elämys. Tarjolla oli kolmen ruokalajin menu alkukeitolla, pääruuaksi espetada-lihavartaita lisukkeineen sekä hedelmärahkaa ruokajuomineen ja kahveineen. Kansantanssi ja laulu takasi viihtyvyyden, sekä fadolaulaja Eugenia Maria sai tulkinnallaan aikaan kylmät väreet ja liikutuksen kyyneleet silmäkulmiin.

-Jenna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti